Gotowanie

Gotowanie a zdrowie

Mówi się, że "jesteś tym co jesz". Nie, nie piszę tu o kanibaliźmie... Raczej o tym, z czego tak naprawdę składają się nasze posiłki(białka, tłuszcze, węglowodany, mikro- i makro elementy i cała reszta radosnej gromadki). Zalewa nas codziennie morze reklam dotyczących odchudzania, diet-cud, bo ile głów tyle opinii. Dietetycy i lekarze nie potrafią się pogodzić, która wersja "zdrowego żywienia" jest właściwa. Zgodni są co do jednego - potrzeba nam regularnych posiłków, bez przejadania się, zróżnicowanej (chociaż niekoniecznie łączącej wszystko na raz - gdyż niektóre rzeczy źle na siebie oddziaływują, jeżeli trawimy je wspólnie) i z możliwie jak najmniejszą ilością szkodliwej chemii(czyli pozostaje nam czytanie etykiet), która może znajdować się nawet w "żywności ekologicznej"(!). Zresztą wiadomo - co za dużo, to niezdrowo...

Gotowanie jako przyjemność

Powszechnie wiadomo, że Babcie (i Matki) gotują najlepiej(nawet jeśli "troszkę" za dużo). Kuchnia to od pewnego momentu ich królestwo(najczęściej). Wcześniej czy później jednak kończy się ten etap życia, gdy codziennie można zjeść pyszny domowy obiadek u Mamy i...nadchodzi czas by wziąć sprawy w swoje ręce.

Kuchnia jest jak jedno ogromne laboratorium, a gotowanie jest jednym wielkim eksperymentem. Pozwala nam znaleźć "nasze" smaki i odkryć te nowe, niespodziewane (o ile mamy dość odwagi i fantazji).

Kilka przepisów

Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną

Składniki

200 g białej(nieprażonej) kaszy gryczanej

60g cukru

1-2 banany

90-100g gorzkiej czekolady(tabliczka, 50-70% kakao)

200 g masła(kostka)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ok.100 g mielonych migdałów, orzechów lub mąki gryczanej do zagęszczenia konsystencji

suszona żurowina i suszone morele do smaku

Przygotowanie

Kaszę gryczaną ugotować w stosunku wody do kaszy 3:1; jeszcze ciepłą wymieszać z cukrem(łatwiej się rozpuści), zostawić do lekkiego przestudzenia, zmiksować. W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać masło, zostawić do lekkiego ostygnięcia. Rozgnieść widelcem banany - jeżeli są miękkie, można je dodać do kaszy, jeżeli nie - można się wspomóc poprzez wymieszanie ich ze stopioną czekoladą. Kaszę zmiksować, dodać do niej banany, czekoladę (lub czekoladę z bananami) i proszek do pieczenia. Mąkę gryczaną, zmielone migdały lub orzechy dodawać stopniowo do zagęszczenia ciasta do konsystencji gęstej śmietany. Całość przełożyć do miski. Suszoną żurawinę lub pokrojone na kawałeczki suszone morele dodać do smaku, wymieszać, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Sorbet jaśminowy

Składniki

2 łyżki herbaty jaśminowej

75 g cukru pudru

świeży sok z połowy pomarańczy

świeży sok z jednej limonki

Przygotowanie

Zagotować 375 ml wody i zaparzyć w niej herbatę. Pozostawić do naciągnięcia przez trzy minuty. Cukier puder wsypać do miski i zalać go gorącą herbatą, dokładnie mieszając. Odstawić do schłodzenia. Dodać soki z owoców i wszystko razem zmiksować. Tak przyrządzony sorbet nadaje się do bezpośredniego spożycia. Można go też schłodzić i podawać w małych czarkach jako aromatyczne lody.